|
YAZMA DEFTERLER: Ankara Köyleri / Ankara Kazaları / Ankara Mahalle Adları / Ankara Kaza ve Köy Adları [4 ADET]
Dil: Osmanlıca Ebat: 22x30 Açıklama: Ankara toponomisi üzerine vaktiyle yapılmış detaylı bir çalışma. Eski ve yeni harflerle Ankara'nın tamamını kapsayan bütün yer adları. Yazarı hakkında kesin bir bilgimiz yok ama tahminimiz var.
DEFTER 1: ANKARA KÖYLERİ; Eski bir memur sicil defteri üzerine, alfabetik sıra ile yeni harflerle, kısmen de Osmanlıca yazılmış. A'dan Z'ye kadar köy adları, karşısında bağlı olduğu kaza ve nahiye yer alacak şekilde yazılmış. Sorunlu ya da farklı imlaları olan yer adlarının karşısına Eski Türkçesi de yazılmış. Mürekkepli kalem ile gayet okunakılı bir yazı. 84 sayfa, 22x30.
Bu defterden bazı yer adları:
Ahmetçikler Çiftliği (Beypazarı), Akkoşan (Bala), Akşamoldu (Beypazarı), Atkafası (Haymana), Bıyıkaydın (Kalecik), Keplekligeceli (Keskin), Köserlik Kızığı (Çubuk), Kürt Taciri (Polatlı), Nefsi kapaklı (Çubuk), Oltak (Ayaş), Obrik Zir (Çubuk), Öreğil (Kızılcahamam), Ravlu Kızığı (Çubuk), Rum Kuş (Haymana), Pöhrenk (Kalecik), Sopçalan (Beypazarı), Şedit Yani Lapan (Keskin), Ülümbüş (Çubuk).
DEFTER 2: ANKARA KAZALARI; Eski çizgili bir muhasebe defterine Latin harfleri ve Osmanlıca karşılıklı, kaza ve nahiye tasnifine göre hazırlanmış, mürekkepli kalemle gayet okunaklı yazılmış. 52 sayfa, 21x27.
Defterde yer alan kaza ve nahiyeler:
Ankara Merkez Kazası, Zir Nahiyesi, Ası Yozgat Kazası, Ayaş Kazası, Küdül Nahiyesi, Bala Kazası, Bey Pazarı Kazası, Polatlı Kazası, Çubuk Kazası, Yaban Hamamı (Haymana) Kazası, Kalecik Nahiyesi, İnalli Balli Nahiyesi, Konur Nahiyesi, Keskin Kazası, Abdorrahmanbey Nahiyesi, Nallu Han Kazası, Kızılca Hamam Kazası, Şorba Nahiyesi.
Bu defterden bazı yer adları:
Alaca Atli, Balkad, Bursal, Solfasol, Kara Koson, Kökercinlik, Lezki, Lodevmi, Bitik, Teşirek, Yılband, Yozgad, Yere Gümü, Tahtacı Virancık, Kalta, Keşanoz, Ahmed Çayırı, Ak Kuşan, Aytoganküre Boğazı, Soli Lök, Diyecek, Mikayil, Bayburt, Datlı Kuyu, Ekri İken, Çat Ökçin, Siğirli Hacı, Koçori, Manastır, Kürt Köközi, Çaçıklar, Karalar Şereflisi, Cin Ali, Çatallı Hamiskeyli, Sorsavuş, Rum Barak, Atca, Mahkeme Ağaçlar, Tagkoz Viran.
DEFTER 3: ANKARA MAHALLE ADLARI; Eski çizgili bir muhasebe defterine, sağdan başlayarak Osmanlıcası esas alınarak, karşılıklarına Latin harfleriyle yazılmış. Mürekkepli kalem ile yer yer de sabit kalem ile yazılmış. Bu defterde yer alan mahalle adları, Şer'iye ve Tahrir defterlerinden çıkarılmış; Defter: 1, 11, 12, 47, 141, 169 şeklinde numaralar var. 42 sayfa (çoğunluğu yazılı), sonda daktilo edilmiş 4 sayfa, dönemin alfabetik "Mahelle ismi" listesi, 22x27.
Bu defterden bazı yer adları:
Molla Büyük, Kattani, Geneği, Mururi, Dellal Karaca, Vattarin, Dıbağın Katolik, Pehlül, Efi, Papanı (Kızılbey), Hacı Toğan Protestan, Devdiran, Pazarganem, Yakup Harat (Ulubey).
DEFTER 4: ANKARA KAZA VE KÖY ADLARI; Eski çizgili bir muhasebe defterine, sağdan başlayarak elifba sıralamasına göre tanzim edilmiş, tamamı Osmanlıca, bir kısmı Tahrir defterlerinden ve vakıf kayıtlarından bir kısmı mahallinden derlenmiş yer adları. 80 sayfa, sonda 10 sayfa eski ve yeni harflerle yer adları notları, 22x27.
Konu: Ankara (Bu konu başlığı altındaki diğer kitapları görmek için tıklayın.)
SKU: 30382 / AY |